BARF

Hei, meillä BARFfataan!!


BARF = Bones And Raw Food, eli raakaruokinta lyhyesti pähkinänkuoressa:

60-75% lihaisia luita ja rustoja. Loput lihaa, kalaa, sisäelimiä. (Itse käytän 60% lihaisia luita ja rustoja, 30% lihaa/kalaa/kanaa/sisäelimiä ja 10% kasvissoseita). Kasvissoseet kuuluvat myös osana raakaravintoa, mutta niiden osuus ravinnosta on vain muutama %. On koirakohtaista paljonko kasvismössöjä tarvitaan.

Kasvisten osuus määräytyy pitkälti siihen, mitä on tutkittu luonnossa elävien susien ja villikoirien mahan sisältöön. Nämä syövät kaatamiaan eläimiä, pääosin pienriistaa, kaneja ja lintuja. Nämä ovat taas lähinnä kasvissyöjiä, joskin linnut syövät myös hyönteisiä. Joten kun riistaeläin syödään, siitä syödään myös mahalaukku, joka kätkee kasviksia ja marjoja sisäänsä. Tähän perustuu kasvissoseiden käyttö pienenä osana raakaruokintaa.

Koira pärjää loistavasti kolmella eläimellä, sialla, naudalla ja kanalla. Kaikki muut eläimet ravinnossa ovat vain plussaa ja erinomaista vaihtelua.

Hyvä olisi tarjota myös kalaa raakana sen vitamiinien ja rasvahappojen takia - toki kalan voi tarjota myös purkista lohiöljynä tms. Tuore kala pitää käyttää aina pakkasen kautta, jolloin sen mahdolliset heisimadot tuhoutuvat. Suositeltu pakastusaika on vuorokausi, jolloin kala on varmasti kokonaan jäätynyt. Itse pidän turvallisena valmista kalasosetta, jota saa hyvinvarustetuista ruokakaupoista eläinpakaste-osastolta.

Aloita aina kanansiivillä, kanan/kalkkunankaulalla, kanan selkärangalla, porsaan jauhelihalla, porsaan lihapaloilla. Myös kaikki rustot. Kanansiipiä saa myös jauhettuina. Nauta voi olla allergisoivaa, joten anna naudanlihaa vasta myöhemmässä vaiheessa.

Koiran suolisto on hyvin lyhyt. Jotta ravintoaineet ehtisivät imeytyä kunnolla, tulee ravinnon olla hitaasti sulavaa. Hiilihydraatit (kasvikset, hedelmät) imeytyvät nopeasti, joten liian hiilihydraattipitoinen ruoka etenee nopeasti ruuansulatuskanavassa ja tarvittavat ravintoaineet eivät ehdi imeytyä. Liha ja luut sulavat hitaasti, joten ravinnon tulee pääasiassa koostua niistä.

Viljat eivät kuulu koiran ruokavalioon!

Luista parhaiten sulavia ja parhaimman ravintokoostumuksen sisältäviä ovat broilerin siivet. Niissä on lihaa ja luuta suhteessa 50:50, mikä on kaikkein ihanteellisin suhde. Luista koira saa kaiken tarvittavan kalsiumin ja fosforin oikeassa suhteessa. Mitään keinotekoisia mineraalilisiä ei tarvita. Sisäelimiä koira tarvitsee saadakseen entsyymejä.

Alkuun on aivan normaalia, että koira oksentaa luunpalasia tai ripuloi. Viimeistään viikossa koiran elimistö on tottunut luihin ja rustoihin.

Paljonko ruokaa annetaan?

Laskennallisesti koira tarvitsee raakaruokaa 2-5% elopainostaan. Esimerkiksi:
25000g painoinen koira tarvitsee raakaruokaa 500-1250g päivässä.
20000g painoinen koira tarvitsee raakaruokaa 400-1000g päivässä.
15000g painoinen koira tarvitsee raakaruokaa 300-750g päivässä.
10000g painoinen koira tarvitsee raakaruokaa 200-500g päivässä.
5000g painoinen koira tarvitsee raakaruokaa 100-250g päivässä.
3500g painoinen koira tarvitsee raakaruokaa 70-175g päivässä jne…

Joillekin koirille riittää jopa 1% painon verran ruokaa päivässä! (Meillä Sini syö vajaa 2% painostaan tämän painonhallinta”ohjelman” vuoksi.) Se, kuinka paljon koira syö, on täysin koirakohtainen. Kaksi samanrodun edustajaa, jotka ovat samaa sukupuolta voivat syödä täysin ääripäistä ruokansa. Tämä johtuu siitä, että toinen koira voi olla aktiivinen, koko ajan menossa, rankkaa työtä tekevä, tiine, imettävä tms ja toinen kotikoira, jonka kanssa tehdään kevyitä kävelylenkkejä. Kulutustaso on täysin erilainen, joten ruokamäärätkin poikkeavat suuresti toisistaan. Vain kokeilemalla löydät juuri oman koirasi optimaalisen ruokamäärän.

Monet aloittavat raakaruokinnan määrän 3% annoksella. Seuraa koiran painoa päivittäin ensimmäisen viikon ajan ja lisää/vähennä ruokaa punnituksen mukaan viikon lopulla. Seuraa vielä toinen viikko päivittäin painoa ja tee muutos ruokamäärään viikon lopulla mikäli se on tarpeen. Seuraa koiran painoa alkukuukausina viikottain, kunnes näet silmin onko koira hyvässä painossa vai pitääkö siihen ruokinnan avulla puuttua.

Kts. Muschin sivuilta ohjeellinen taulukko ruoan määrästä ja jakautumisesta. Laskennallinen ruokamäärä 2,5% joten sovella ruokamäärää koiran energiantarpeen mukaan!! (Linkki korjattu 1/2014)

Syksyllä ja talvella, kun kulutus on suurempaa lisätään ravintoon rasvaista lihaa ja rasvaista kalaa, josta koira saa energiaa parhaiten.

Esimerkkinä: 100g ruokaa jaetaan näin:
60% luita ja rustoja = 60g
40% lihaa, kalaa, sisäelimiä = 40g ja tästä muutama % on kasvismössöä tarpeen mukaan, toiset koirat sietävät enemmän kasviksia kuin toiset.

Huomioi sisäelimistä ja maksasta korkea A-vitamiinipitoisuus. Erityisesti maksassa A-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea, joten sitä suositellaankin annettavaksi vain n. 0,5% määrä koiran painosta. Eli 4kg painavalle koiralle sopiva määrä on n. 20g viikossa! Hirven maksa täytyy kypsentää ekinokokki-vaaran takia, muiden eläinten maksan voi antaa raakana.

Kuinka usein ruokin koiran päivän aikana?

Toiset syöttävät aamuisin lihaa/kanaa/kalaa + sisäelimiä + kasvismössöä ja illalla lihaisia luita ja rustoja. Toiset syöttävät vuoropäivin lihaisia luita + rustoja ja lihaa, kalaa, sisäelimiä joka toinen. Näin joka päivä ei tarvitse syöttää molempia vaan ne tasoittuvat viikkotasolla oikeaan suhteeseen.

Lisäpurtavaksi voi antaa myös suurempia ja kovempia luita, kuten sian- tai lanpaan kylkiluita. Ne toimivat ajankuluna, mutta varsinaiseksi ruuaksi ne eivät riitä, koska chihuahuan kokoinen koira harvoin saa syötyä niitä kokonaan. Poikkeuksiakin löytyy, joten älä koskaan jätä koiraa vahtimatta luunsyönnin aikana. Luiden kalvaminen puhdistaa erittäin tehokkaasti hampaita, eivätkä mitkään markettien pehmeät puruluut ja “hammasharjat” aja samaa asiaa! Muista, että ajanvieteluutkin tulee aina antaa raakoina!

Uloste

Ulosteesta voi päätellä myös jotain. Jos uloste on kiinteää ja kovahkoa, koira pystyy sen helposti ulostamaan niin tällöin ruokaa on sopivasti. Jos taas uloste on löysää tottumisvaiheen jälkeen on se merkki siitä, että ruokaa on liikaa ja koira ei pysty kaikkea sulattamaan tai se on saanut liikaa kasvissoseita. Jos koiran on vaikea ulostaa, eikä pinnistelyistä huolimatta saa ulostettua, lisää vähän kasvissoseita. Ulosteen vaalea väri kertoo luupainotteisesta ruoasta.

Mikäli ulosteessa on jatkuvasti limaa tai ruoka näyttää sulamattomalta on syytä epäillä lievää suolen ärsytystä tai tulehdusta. Tällöin olisi hyvä muuttaa ruokavalio mahdollisimman yksinkertaiseksi ja antaa esim. 2-3 viikkoa yksi ateria jauhettuja lihaisia luita ja toinen kasvisliha-ateria, johon lisätään piimää, raejuustoa tai muuta maitohappobakteeri- valmistetta. Naudan maha ja sen entsyymit ovat maitohappobakteereiden kanssa hyvä ensiapu. Pari viikkoa joka päivä pieni määrä.

On uskomatonta, miten pieni määrä ulostetta tulee pihalle raakaruokinnan aikana. Ja mikä ihme, koira käyttää koko syömänsä ravinnon hyödyksi, eikä läpipasko kaikkea pihalle!! Älä siis pelästy, jos chihuahuankokoinen koirasi pakertaa pihalle pari pientä peukalonpään kokoista papanaa aikaisempaan bratwurstiin verrattuna!

Paasto:

Paasto on ehkä kiivaasti keskusteltu asia netin keskustelupalstoilla. Toiset ovat sitä mieltä, että kerran viikossa pitäisi paastota ja toiset sanovat, että joka toinen viikko ja kolmannet ovat sitä mieltä, ettei tule paastota ollenkaan. Tosiasia on se, ettei luonnossakaan ruokaa ole tarjolla joka päivä, joten hyvin tuollainen pari kertaa kuussa päivän paasto on suotavaa. Raikasta vettä tulee silti olla tarjolla!! 

Mitä tehdä, jos luihin tottumaton koira ahmii tai koira ahmii muuten vain?

Hyvä tapa ahmivan koiran raakaruokintaan totuttamiseen on se, että syöttää kädestä. Kädestä syöttämisessä koira ei saa ahmittua pureksimatta luita ja rustoja vaan joutuu kalvamaan niitä. Nopeasti koira oppii, että ruokailutilanne on aina rauhallinen tapahtuma. Hyvin pureskeltu ruoka sulaakin paremmin.

Minulla on toy breed - eli minikokoinen koira. Voinko raakaruokkia sitä?

Voit. Kaikki kanan osat, kalkkunan kaula ja pienet riistaluut ovat hyviä jopa chihuahuan hampaille ja puruvoimalle. Myös sian kylkiluut murskaantuvat, kunhan koira on oppinut ensin luita syömään. Isompien eläintenosien luuta saa myös luumurskeena, joka on erinomainen vaihtoehto raakaruokittaessa minikokoisia koiria.

Koiranpennun barffaus: (Lisäys 1.8.2012)

Koska en ole milloinkaan barffannut koiranpentua, en kirjoita omia näkemyksiäni ja kokemuksiani asiasta. Tiedossa on kuitenkin, että pennut tarvitsevat aikuisia enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa. Eli käytännössä koiranpennun barffaaminen tapahtuu vähintään 60% lihaisia luita sekä loppu 40% 50:50 kasviksia ja lihaa/sisäelimiä/kalaa. Pienten rotujen pennuilla ei kuitenkaan ole niin tarkkaa proteiinin alhaalla pitäminen, kuin keskikokoisten ja suurten rotujen pennuilla. On huolehdittava myös, ettei pentu pääse lihomaan pentuaikana, vaan pysyy hoikkana. Eritoten keskikokoisten ja suurten rotujen pentujen lihoamista tulee tarkkailla.

Kasvissoseet:

Hyviä kasvissoseen perusaineksia:

- Salaatit ja erityisen riittoisia on jäävuorisalaattikerät
- Pinaatti
- Kurkku
- Parsakaali
- Kukkakaali
- Selleri
- Kiinankaali
- Kesäkurpitsa
- Juurekset (porkkana, punajuuri)
- Sienet
- Hedelmät (omena, banaani, päärynä, ananas)
- Pähkinät
- Marjat
- Persilja
- Härkäpavut

Kasvismössön perusaineksia ovat vihreät lehtikasvit ja niiden lisäksi kasvimössöön voi käyttää lähes kaikkea mitä itselleenkin ostaa. Hyvässä kasvismössössä on yleensä neljää eri raaka-ainetta.

Myös hedelmiä voi käyttää, mutta esim. banaani ja ananas ovat hyvin energiapitoisia joten niiden käyttö kannattaa miettiä tarkkaan. Harrastaville koirille nuo ovat hyviä, mutta jos koira reagoi herkästi ruokavalioon korvillaan, ovat banaani ja ananas sellaisia että ne tulevat helposti "korvista ulos". Myös porkkana on hyvin energiapitoinen, joten siihen pätee sama sääntö.

Juureksista esim. punajuuri on hyvä kasvimössön raaka-aine, mutta kannattaa muistaa että paljon käytettynä se värjää koiran virtsan punaiseksi joka muistuttaa väriltään veristä virtsaa.

Palkokasvit (pavut ja herneet) tulee koiralle keittää. Palkokasvit saattavat myös aiheuttaa ilmavaivoja, joten niiden määrää kasvissoseessa kannattaa rajoittaa.

Koisokasveja (tomaatti, munakoiso, peruna ja paprika) ei koiralle kannata antaa, koiran vatsa ei niitä sulata. Perunaa voi kyllä jonkin verran satunnaisesti käyttää keitettynä, mutta ei koskaan raakana.

Myös perus sipuleita tulee välttää, sillä ne aiheuttavat koiralle anemiaa.
Valkosipulia voi koiralle kuitenkin antaa ja kannattaakin, tuore on paras, mutta kuivattukin ihan hyvä. Valkosipulissa on paljon hyviä ominaisuuksia; se auttaa pitämään korvatulehdukset poissa ja ihon läpi tunkeva tuoksu pitää myös sisä- ja ulkoloiset loitolla. Omia jätöksiään syövä koirakin lopettaa jätöksiensä syönnin, sillä valkosipulilla maustettu uloste ei kelpaa.

Luonnosta voi myös kerätä myös yrttejä, joita voi lisätä kasvimössön sekaan. Esim. nokkonen on hyvin rautapitoinen. Nokkonen tulee ryöpätä muutama minuutti kiehuvassa vedessä, jolloin sen poltinkarvat katoavat. Persilja myös silloin tällöin erinomainen yrtti.

Kananmunat voi heittää kuorineen sisäelinsoseiden joukkoon. Chihuahualla 1 muna/2 vkon sosesatsi on aika hyvä määrä. Isommalla (keskikokoiset) 1-2/vko ja isoilla roduilla 2-3munaa/vko. Näissäkin on ruokkijakohtaisia eroja.

Miten teen kasvissoseen?

Yleiskoneella soseuttaen. (kasvisten solurakenne pitää saada rikki, soseutus paras tapa. Pelkkä raastaminen tai hienontaminen ei riitä. Kasvissoseen pakastaminen rikkoo lisää soluja, joten se on suositeltavaa) Kannattaa tehdä aina isompi satsi kerralla ja pakastaa pieniin pusseihin tai rasioihin.
Peruspohja meillä jokaiseen kasvismössöön on jäävuorisalaatti, kurkku ja valkosipuli. Tähän sitte vaihdellen joko: 
pelkkää porkkanaa tai 
parsakaalia ja kukkakaalia tai 
persiljaa, kesäkurpitsaa ja omenaa tai 
herneenversoja, pinaattia ja päärynää tai 
herkkusieni, retiisi, tammenlehtisalaatti. 

Teen kerralla kaikkia lajeja ja vaihtelen niitä sitte aina ringissä vuoronperään vähän miten sattuu. Joukkoon lorautan vähän oliiviöljyä niin notkeutuu. Ja oliiviöljyä käytän vain lorauksen notkistamiseen ja parempaan soseutumiseen.

Näiden lisäksi soseutan sitte omista ostamista ruoka-aineista (lanttu, kiinankaali, herne, puolukka, mustikka, mansikka, vadelma, punajuuri, palsternakka, idut jne jne) lisää vielä satunnaisesti. 

Vitamiinit ja hivenaineet:

Itse käytän Kronch-lohiöljyä (ja joskus Eforion-öljyä) aina soseruoan joukossa sekä hammaskiven ehkäisyyn ja parempaan irtoamiseen PlaqueOff-nimistä jauhetta. Pienin purkki on tyyris, mutta riittää meillä vuoden päivät yhdellä koiralla, kahdella puolisen vuotta.

Paras öljy koiralle on varmasti (minun mielestäni) Salmopet-lohiöljy, Kronch-lohiöljy tai Nutrolin-sarjan öljyt. Ne imeytyvät parhaiten ja niiden ainesosat koira pystyy käyttämään parhaiten hyödyksi. Kasviöljyjä ei kannata koiraan tuhlata, niistä ei juuri apua ole ja lisäksi niissä on liian korkea omega6 rasvahappojen määrä. Aivan kuten ihmisellä!

Hyvä luontainen hivenainelisä on merilevä, esimerkiksi Solid Goldin Seameal. Auttaa myös pigmentin vahvistamisessa ja pitää turkin kunnossa.

Hyvin suunniteltu ja toteutettu raakaruokinta ei juuri lisävitamiineja, hivenaineita tai muita ravintolisiä tarvitse. Kuitenkin samoin, kuten ihmisillä ravintolisät turvaavat monipuolisen ravinnon vitamiinitarpeet. Tämä on syy, miksi meillä koirat saavat ravintolisiä ruoan mukana. C-vitamiinia voi lisätä ravintoon stressaavissa elämäntilanteissa, tiineysaikana tai kun koira sairastaa. Se on vesiliukoinen, joten siitä ei ole haittaa vaikka lisäisi päivittäin ruoan joukkoon. Terve koira valmistaa C-vitamiinin suolistossaan. Tiineelle nartulle ja antibiootteja syövälle koiralle voi antaa B-vitamiinilisää, mutta muutoin sitä ei juuri tarvitse lisätä. E-vitamiini on myös tiineelle nartulle hyvä lisä, se auttaa pentujen hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen tukemisessa ja vähentää keskenmenoja. Kuuriluontoisesti annan Helokkiöljyä Sinille, se on hyvä E-vitamiinin lähde. Itse käytän Sinillä satunnaisesti 2-3xvko Dorwest Herbs Easy Green-jauhetta, joka onkin erityisesti raakaruokaa ja kotiruokaa syöville koirille erinomainen vitamiini-hivenainelisä. Joka päiväiseen käyttöön tätä ei tarvitse käyttää, jos ruokinta on muutoin monipuolista. Ja satunnaisesti 2-3xvko lisään Sinin liharuoan joukkoon PiimaaC-jauhetta ja kuuriluontoisesti annan Aptuksen Tehobakt-jauhetta, josta tulee maitohappobakteereja suoliston hyvinvointiin. Saman asian ajaa myös naudan maha :) Ja kuten ihminenkin, koira tarvitsee D-vitamiinia lisänä. D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten se kertyy elimistöön. Suositellaan noin 0,8µg/painokilo/vrk annostukseksi. Isomman määrän voi antaa kerralla, kunhan laskee monenko päivän annos siinä oli ja antaa seuraavan annoksen sitten vasta. Erityisesti syksy-kevät välillä annan monivitamiinilisää, vuoroin Vitamaxia laatallisen ja vuoroin Aptuksen Multidogia tabletteina. Tabletit murskaan kahden lusikan välissä jauheeksi ja sekoitan ruokaan.Huomioitavaa:

Koiran mahahappojen eritys ja ruoansulatusprosessi on täysin erilainen, kun se sulattaa luita ja rustoja, tai lihaa ja kasviksia, kuin teollista koiranruokaa. Teollista koiranruokaa ei tulisi koskaan antaa koiralle, joka on viimeisen 12h aikana syönyt luita ja rustoja. Tästä aiheutuu pahimmillaan vakava suolitukos, koska teollinen ruoka sulaa aina nopeammin mitä luut ja rustot. Teollinen ruoka puskee sulamatonta luumateriaalia suolessa nopeampaan tahtiin, mitä luumateriaali yksinään kulkisi ja voi jopa puhkoa sen. Teollista koiranruokaa voi syöttää lihan, sisäelinten ja kasvissoseen kanssa, jos niin haluaa joskus tehtävän. (Kysyn kuitenkin, MIKSI haluaisit? ;) )

Miksi ruokkia raakaravinnolla, kun voisi päästä helpolla syöttämällä teollisesti valmistettua kuivamuonaan?

Ihminen ei koskaan pysty keinotekoisesti matkimaan "luonnonravinnon" ravintosisältöä. Vaikka papanoihin olisikin saatu teoriassa juuri täsmälleen oikeat ravinteet (mikä on käytännössä täysin mahdotonta), ei kukaan tiedä kuinka paljon ja missä suhteessä nämä keinotekoiset ravinteet imeytyvät koirassa. Nykypäivän koirien melkoiset kasvuhäiriöt ja sairastamiset eivät todellakaan puolusta kuivamuonien terveellisyyttä.

Kuivamuonat perustuvat pitkälle viljapohjaiseen ruokintaan. Viljat ovat kuitenkin täysin vieras ravinto koiraeläimille ja siten ne eivät monille sovi. Esimerkiksi kovin suositeltu riisi aiheuttaa useille koirille suuria oireita.

Eläinruokabisneksessä liikkuu valtavat rahat. Ihmiset on markkinoitu uskomaan kuivamuonien erinomaisuuteen. Se on helppo ja edullinen tapa ruokkia. Ei tarvitse itse miettiä mitään. "Ravintoekspertit" ovat tutkineet ja miettineet kaiken valmiiksi. Koko ajatus kuitenkin kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Vaikka alkuperäiset raaka-aineet olisivat kuinka erinomaisia tahansa, ne eivät ole sitä enää kypsennettynä.

Mitä ikinä kuivamuonapussin kyljessä lukeekaan, et koskaan tiedä mitä ne oikeasti sisältävät. (Linkki EI sovi herkille!!!) Kuivamuonista (myös ns. hyvälaatuisista) on löytynyt suuria määriä esimerkiksi kasvintorjuntaineiden jäämiä ja hormoneja. Voi vain kuvitella, mitä nämä vierasaineet saavat koiran kehossa aikaan. Tulokset kyllä näkyvät. On tiinehtimisongelmia, valeraskauksia, ihottumia, allergioita, tulehduksia, anaalirauhasongelmia, syöpiä... Aivan kuten ihmiselläkin syöpätilastot ja allergiatilastot ovat kasvaneet teollisen ruoan aikakauden aikana. 

Tiedän monia raakaruokaa syöttäviä koirakasvattajia, harrastajia ja ihan tavallisia koiran omistajia, jotka puhuvat teollisesta kuivamuonasta koiran karkkipäivänä. Ja sitähän se tottavie on, vääriä raaka-aineita, turhia raaka-aineita, lisäaineita, väriaineita, myrkkyjä, kuolleiden lemmikkieläinten ruhoja, jätteitä… ja lista jatkuu… 

Kuivamuonan syöttämistä voisi verrata siihen, että ihminen eläisi pelkillä valmismikrotuotteilla. Ihminen tarvitsee päivittäin noin ½ kg käsittelemättömiä kasviksia ja hedelmiä, jotta solut saisivat tarvittavat ravintoaineet. Vastaavasti koira tarvitsee raakaa lihaa ja luita. Teollisesta kuivaruoasta ja mikroruoasta ei näitä todellakaan saa.

Raakaruokinnassa koira saa juuri sen mitä luonto on tarkoittanut sen saavan ja tarvitsevan. Koira pysyy terveenä ja elinvoimaisena. Sen vastustukyky paranee. Eläinlääkärikäynnit vähenevät. Allergiat, kutinat, raapimiset, silmärähmimiset, korvatulehdukset jne häviävät. Hampaat pysyvät puhtaampina. Koira kasvaa ja kehittyy hitaasti ja tasaisesti. Luusto vahvistuu ja kasvaa oikein ilman kasvuhäiriöitä. Lihakset vahvistuvat. Ulostemäärät vähenevät radikaalisti ja uloste on kiinteää. Koiran anaalirauhaset tyhjenevät luonnostaan.

Ulkomailla on koiria kasvatettu Barfilla jo monia vuosia loistavin tuloksin. Suomestakin alkaa löytyä jo kahden sukupolven takaisia Barf-koiria. Koirat ovat kehittyneet hyvin, turkit kiiltävät ja paksut ja ennen kaikkea koirat ovat terveempiä verrattuna teollisella ruualla kasvatettuihin. Lonkkatulokset ovat erinomaisia!

Monelle ongelmaiselle koiralle Barfiin siirtyminen on ollut "se viimeinen vaihtoehto". Kaikkea on jo ennen sitä kokeiltu. Takana voi olla useita lääkekuureja, erikoiskuivamuonien kokeiluja jne. Barf-ravinto on parantanut koiran vaivat. Valeraskaudet ovat loppuneet, ihottumat parantuneet ja turvotukset hävinneet. Tämä ei ole mitään uskon asiaa, tämä on totta.

Raakaravinto on juuri tismalleen sitä, mitä koirat söisivät luonnossa! Eikä luonnossa eläviltä lähisukulaisilta juuri ole tutkimuksissa sairauksia löytynyt.

Jokainen tekee itse päätöksen koiransa ruokinnasta. Kaikkihan me haluamme tarjota parasta ystävillemme. Kannattaa kuitenkin ottaa itse selvää asioista, etsiä faktoja eikä ajautua kaupallisuuden vietäväksi! Koiran raakaruokinta ei ole mitään tähtitiedettä, eikä edes vaivalloista. Usein kuulee selityksiä, että koiran ruokkiminen raakaravinnolla on vaikeaa ja työlästä. Kerran kuukaudessa pakkaseen soseiden teko, lihojen pilkkominen jne. Vaikeaa ei ole sulattaa tuotetta yön yli. Luita voi antaa myös jäisinä. Älä koskaan sulata tuotteita mikrossa tai hellalla. Sulata tuotteet aina huoneenlämmössä!! Jos et ehdi tai unohdat sulattaa, anna jäisenä!

On varmasti helppoa kaataa kippoon nappuloita suoraan säkistä, mutta ei se raakaravinnolla ruokkiminenkaan niin ylivoimaisen vaativaa ole. Punnitsemisia ja mittaamisia ei juuri tarvita raakaruokinnan jatkuessa, koska silmä ja käsi tottuvat määriin ja maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle. Kuinka moni loppujenlopuksi mittailee ja laskee omaa tai lastensakaan ruokaa ja sen koostumusta?

Mistä ostaa luita ja lihaa?

www.Kennelrehu.fi Koirien raakaravintoa (BARF) noutoautosta
www.Vauhti-raksu.net Koirien raakaravintoa (BARF) noutoautosta tai kotiin kuljetettuna Etelä-Suomen alueella

Kannattaa katsoa Muschin jälleenmyyjäluettelosta, sieltä löytyy todella monta raakaruokaa myyvää liiketta ympäri Suomen: http://www.mushbarf.com/fi/mush-jalleenmyyjat

Itse ostan meidän barffit Porista, D & C Barf, Asemapäällikönkatu 6, Pori. Keskustassa.

Myös useita raakaruokia saa hyvinvarustettujen ruokamarkettien pakastehyllystä. Usein nämä ovat sijoitettuja koiranruoka-osastolle omaan erilliseen pakkaseen.


Teksti on kirjoitettu omiin kokemuksiin ja tietoon perustuen, käyttäen netin keskustelupalstoja ja raakaruokintasivustoja apuna. Painotan tähän loppuun vielä, että tämä on MINUN näkemykseni ja kokemukseni raakaruokinnasta. On varmasti yhtä monta tapaa raakaruokkia koiraa, kuin ruokkijoita. Tämä teksti on muokattu kuvaamaan omaa näkemystäni ja sitä, miten itse näen raakaruokinnan ja sovellan sitä omalle koiralleni. Se mikä sopii minun koiralleni, ei välttämättä sovi sinun koirallesi. :)

- S. L. 2012

Vihreäkantiset ovat itsetehtyjä kasvissoseita. Purkkien koko kertoo eri sisällyksen. Edessä keskellä kalaa, vasemmalla naudan mahaa ja sikanautajauhelihaa. Ylävasemmalla Oscar lihapullia, keskellä kananrintaa ja alla broilerinsiipiä, yläoikealla erilaisia lihoja ja sisäelimiä.

16.4.2013 Päivitetty muutama kuva Sinin omasta raakaruokapakkasesta ja sen sisällöstä.

Alimmaisessa lokerossa on luut. Kuvaushetkellä broilerin kaulaa, broilerin selkärankaa, broilerin siipiä ja porsaan kylkirimpsuja.

Toiseksi alimmaisessa on kalaruoat, kasvissoseet ja lihainen rasva.

Toiseksi ylimmässä on ankan jauhelihaa, possua, nautaa, erilaisia aterioita, sisäelinseoksia ja broilerin sydäntä, josta teen silloin tällöin nameja.

Ylälokerossa on poroa, lammasta, hirveä ja hevosta.

Pötköt ovat 500g kokoisia. Miten saan ne pienemmäksi, annoskokoa vastaamaan?

Vasara ja talttapäinen ruuvimeisseli. Ruuvimeisseli pötköön kiinni ja vasaralla naputetaan ruuvari läpi. Sitten ruuvarista kiinni ja taitetaan ulospäin, jolloin pala naksahtaa irti. Loppuosa pakkaseen takaisin ja irronnut pala kuppiin sulamaan tai pilko koko pötkö paloiksi ja laita isoon pussiin yhdessä pakkauksen kanssa, jotta tiedät mitä siinä pussissa on :)

Mm. Muschin broilerin kaulat-, siivet-, sekä selkärangat tulevat 1,5kg pussissa. Jäinen klöntti. Miten siitä saa palat irti?

Annan paketin sulaa hetken tiskipöydällä ja käyn vasaran ja talttapäisen ruuvarin kanssa naputtelemassa paloja irti valmiiksi pakastuspusseihin. Pakastuspussi on sitten helppo ottaa sulamaan koiralle syötäväksi.

Aina sanotaan, että sulanutta tuotetta ei saa uudelleen pakastaa? Palathan ehtivät sulaa?!

Ehtivät toki vähän sulaa, mutta eivät läpisuliksi. Vain sen verran, että ne saa irti toisistaan. Ja koiran ruoansulatus on erilainen mitä ihmisen. Sääntö, ettei sulanutta tuotetta saisi uudelleen pakastaa ei koske siis koiranruokaa.
4 kommenttia:

 1. Hei, todella monipuolista tietoa koiran barffaamisesta, kiitos tästä :) Omistan itse myös 2 chihua, leikkasin pojat vajaa 3 vuotta sitten. Toinen pojista on saanut "lievästi" ylipainoa, painaa nykyään 6kg. lähtöpaino ennen leikkausta oli hieman yli 3 kg. Olen aiemmin yrittänyt barffata pojan kanssa, mutta silloin turkki meni todella huonoon kuntoon ja näytti siltä että olisi jatkuva nälkä. Voisitkohan sinä auttaa hieman ruokavalion suunnittelussa, jotta osaisin huomioida kaiken tarpeellisen?:) Meiliä voit laittaa minulle: minsku111@gmail.com- Olisin tästä erittäin kiitollinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa. Kiva, että tekstistä on ollut apua.
   Mulle tuli ensimmäisenä mieleen koiran huonokuntoisesta turkista, että koira on syönyt jotain mille se on allerginen/herkistynyt ja turkki on mennyt elottomaksi tai sitten ravinto ei ole ollut tarpeeksi vaihtelevaa, jotta koira saisi kaikki tarvitsevansa ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet.

   Koiran linjat muuttuvat raakaruokinnalla erilaisiksi, kuin nappularuokaa syötettäessä. Koirasta tulee "kuivahko", koska ylimääräinen rasva ja nesteet häviävät teollisen ruoan mukana. Taasen raakaruokinta lisää koiran lihaksia. Voidaan kärjistetysti puhua raakaruokaa syövän koiran olevan "fitness" jos mietitään minkänäköisiä ihmiset ovat vastaavassa kunnossa. Eli koiralla ei ole ylimääräistä rasvaa ja vastaavasti lihaksisto on kunnossa.

   Annoithan tarpeeksi hyvää öljyä myös?

   Poista
 2. Moikka taas, Tajusin tuossa lueskellessani sinun ja muidenkin kirjoituksia, että minulla on tainnut jäädä öljyt/lisäravinteet kokonaan pois, edellisen kerran kun barffattiin. Suunnittelin tässä, että lisäisin ruokaan vehnänalkioöljyä 1/krt pv (osaatko sanoa määrää, noin suunnilleen?) , aloe vera uutetta 1krt/pv 1-2ml kg kohden, Merilevää n. 3krt vk, pellavansienöljyä päivittäin sekä kalanmaksaöljyä päivittäin talvisin. Puuttuuko tuosta mielestäsi jokin tärkeä ainesosa mitä en ole huomioinut?
  Kiitos taas tuhannesti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vehnäalkioöljy on hyvä E-vitamiinin lähde ja se sisältää myös omegoita. En näe kuitenkaan tarpeellisena kahta omegalähdettä. Eli voit syöttää joko vehnäalkioöljyä tai kalanmaksaöljyä. Kumpaakin voi ja kannattaa antaa ympäri vuoden, kumman sitten valitsetkin, etenkin jos kalaruoat ovat vähäisiä. Aloe verasta ei mulla ole kokemusta, joten en sitä lähde kommentoimaan. Meillä on pärjätty sekä edellisen koiran, että nykyisen kanssa, kun syödään Plaque Offia tukemaan hammaskiven irtoamista, Nutrolin öljyä tai Aptuksen Eforion öljyä. Sini on saanut myös kalaöljykapseleita epäsäännöllisen säännöllisesti, jos kalaa on syöty vähemmän. Myös Dorwest Herbs Easy Green-jauhetta olen antanut. Se on erinomainen lisä raakaruokintaan. Merilevä on varmasti hyvä lisä alkuun, mutta en näe itse sitä tarpeellisena jos ruokinta muutoin on monipuolista niin lihojen, kuin kasvisten osalta. :)

   Poista